Μπέσι, 1561


Υπάρχει κάτι στο χρόνο που θα λέγαμε ότι μένει ίδιο, σχεδόν αμετάβλητο, κάτι που ακόμη και το πιο σκληρό υλικό δε θα μπορούσε να τα βάλει μαζί του, να το μικρύνει, να το καταστρέψει ή έστω να το ανατρέψει; Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό που πρέπει να απαντήσω ως θηλυκότητα ή ως καταπατημένη θηλυκότητα του 21ου αιώνα, αλλά αυτό θα ήταν η έμφυλη ανισότητα, που πολλές θα θέλαμε να ήταν απλά μια λέξη –βασικά δύο- σε ένα λεξικό ή μια πριγκιπική ιστορία του 1561.

Σε όποια ιστορική γραμμή και να σταματήσω, αυτό είναι κάτι που μένει αναλλοίωτο, σχεδόν γαντζωμένο σε κάθε χρονολογία που φωνάζει βοήθεια. Μέσα από την ιστορία της βασίλισσας Ελισάβετ Α’, είδα εμένα, εσένα, τη γειτόνισσα από τα Εξάρχεια με τα μαύρα σημάδια από το ξύλο ή την κυρία από τα Kάτω Πετράλωνα που δε βγαίνει αν δεν είναι και ο άντρας της μαζί, είδα την Τοπαλούδη που χάλασε τη φάση, τη Καρολάιν που βρήκε μια ζεστασιά στις λέξεις της Νεφέλης και στο θάρρος της βασίλισσας Ελισάβετ, είδα εσένα που δεν κάνεις για θέση γραφείου, ούτε για διευθυντικό στέλεχος, δεν είσαι για θέση εξουσίας, δεν μπορείς να κάνεις το ναι όχι και το όχι μετά πάλι ναι.

Το 1561 με το 2023 θα λέγαμε ότι έχουν κοινό μόνο τα 4 ψηφία από τα οποία απαρτίζονται και αυτό είναι σίγουρα κάτι που πονάει, ειδικά αν αναλογιστείς πόσες θα μπορούσαν να διαβάζουν αυτό το βιβλίο και να παίρνουν δύναμη, αντί να φοβούνται πίσω από μεγάλα καταστροφικά πατριαρχικά τείχη που πρέπει να αντιμετωπίσουν καθημερινά, ειδικά αν μετρήσεις πόσες λείπουν ή αυτό που πονάει πιο πολύ –πόσες θα μπορούσαν να είναι εδώ.

Ίσως τώρα είναι μια καλή ώρα για διάβασμα ή ίσως τώρα είναι μια καλή ώρα για αλλαγή αυτού του τοπίου, όπως λέει και η ίδια η Μπέσι, σε πιο φωτεινά πλέον μέρη.

Ισμήνη Κατσάβαρου,
για το Μπέσι, 1561 της Νεφέλης Γκογκώτση

Το βιβλίο διατίθεται χέρι με χέρι ή ταχυδρομικά, με αντίτιμο 5€ και μπορείς να το προμηθευτείς στέλνοντας τα στοιχεία της αποστολής σου εδώ:

stixh@yahoo.com

Το αντίτιμο μπορεί να κατατεθεί εδώ: