Βιβλιοθήκη


Το Λευκό Ρόδο

Ένα ανάθεμα στον καπιταλισμό | «Το λευκό ρόδο», του B. Traven

«Το Λευκό Ρόδο» είναι μια ιστορία που πραγματεύεται την ταχεία έλευση της καπιταλιστικής ασυδοσίας, την εποχή ακριβώς που αρχίζει να ανακαλύπτεται η δύναμη του πετρελαίου.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

sh.2

Escape room σε βιβλίο; Κι όμως! | «Η απόδραση του Σέρλοκ Χολμς: Περιπέτεια στο υδραγωγείο του Λονδίνου», του Ormond Sacker

Στην πορεία του βιβλίου θα πρέπει να λύσεις πολύπλοκους γρίφους, να αποδράσεις από κλειδωμένα δωμάτια και παγίδες και να αποφύγεις κινήσεις που μπορεί να σου κοστίσουν πολύ χρόνο, ή ίσως και την ίδια σου τη ζωή. Είσαι αρκετά έξυπνος;

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

ta-kaukala-ekdoseis-iolcos

Ιστορίες από την επαρχία και την πόλη | «Τα καύκαλα», του Γιώργου Θάνου

«Τα καύκαλα» είναι μια κατάδυση στις ιστορίες των πονεμένων, των ξενιτεμένων, εκείνων που πολεμούν. Η αφήγηση εστιάζει στις λεπτομέρειες, στην πραγματική ζωή, με τέτοιο τρόπο που αναπόφευκτα φτάνεις να συγκριθείς και να μπεις στη θέση του ήρωα.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

stray-thoughts

Η νεανική, σκοτεινή Αθήνα | «Stray thoughts», του SideliK_2

Το Stray thoughts είναι ένα βιβλίο που μέσα από το μικρό του μέγεθος, αναδεικνύει έναν συμπυκνωμένο δυναμισμό, τόσο στις λέξεις του όσο και στην αισθητική του.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

o-skylos-mou-o-ilithios

Ωμός, καυστικός, ρεαλιστικός. | «Ο σκύλος μου ο Ηλίθιος», του Τζων Φάντε

Ο Χένρι Μολίσε είναι ένας πενηνταπεντάρης που ζει με την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους, σε ένα ράντσο στο Πόιντ Ντιουμ της Σάντα Μόνικα. Είναι, επίσης, συγγραφέας και σεναριογράφος, μόνο που πλέον τα σενάριά του δεν δέχονται προσφορές και για τα μυθιστορήματά του δεν μπορεί να σταυρώσει λέξη.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

24-wres-sthn-arxaia-athina-ekdoseis-oxy

Πώς να ταξιδέψετε για μια ημέρα στην αρχαία Αθήνα | «24 ώρες στην αρχαία Αθήνα», του Philip Matyszak

Αν σας αρέσει ο αρχαίος κόσμος και θέλετε ένα συναρπαστικό, ατμοσφαιρικό αφήγημα, οριακά σαν μυθιστόρημα, σχετικά με τη ζωή των απλών ανθρώπων της αρχαίας Αθήνας, τότε εδώ είστε.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

thumbnail

«Εξ αδιαθέτου», του Γιώργου Παπαθανασόπουλου

Ομολογώ ότι στην αρχή, το «Εξ αδιαθέτου» του Γιώργου Παπαθανασόπουλου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, δεν το πήρα με καλό μάτι.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

adyta-ekdoseis-iolcos

«Άδυτα», της Δάφνης Τσέλιου

Η θεματολογία της, αν και διαπραγματεύεται πολύ έντονα το ερωτικό στοιχείο, δεν παραμένει εκεί και δεν απευθύνεται τόσο πολύ σε ένα ποιητικό «εσύ», αλλά περισσότερο στη βίωση και στην επίδρασή του από το ίδιο το υποκείμενο.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

h-monwdia-ths-erhmos

«Η μονωδία της έρημος», του Ζ. Δ. Αϊναλή

Εικόνες που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστική, παραμυθιακή, και λόγια που περισσότερο σε διψάνε παρά σε ποτίζουν.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

oi-vlaves-ths-odoy-malakophs

«Οι βλάβες της Οδού Μαλακοπής», του Πάνου Παπαπαναγιώτου

ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ:
«Στην ανηφόρα έσβησε, στο ισιάδι όχι. Από χθες όταν ζητάω από τ’ αμάξι, μάστορα» μου λέει «δεν παίρνω αυτό που θέλω. Ζητάω, αλλά δεν παίρνω».
«Δεν το ‘ξερες;» του λέω. «Πρέπει να δίνεις πού και πού, φίλε».
Βρήκε το νόημα της ζωής με πέντε ευρώ βενζίνη.

-στα λόγια ο Σπύρος Μάρκος

«Πρωτόλειο», του Andrew Martin

Σε τραβάει πραγματικά μέσα στην ιστορία και μοιάζει σαν να βρίσκεσαι κι εσύ εκεί, κάπου στη γωνία του δωματίου, στο πίσω τραπέζι του μπαρ, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, και παρακολουθείς τα γεγονότα από πρώτο χέρι.

«Πεπραγμένα», του Γ.Φ Καλόγερου

Τα «Πεπραγμένα», που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο του 2018, είναι μια μικρή συλλογή διηγημάτων, τέσσερα στον αριθμό, που περιτρέχουν αριστοτεχνικά όλες τις ηλικίες και τις φάσεις ενός ατόμου.

«Η τέχνη της ρουτίνας», του Mason Currey

Αν είχατε ποτέ την απορία πώς περνούσαν τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας την καθημερινότητά τους, το βιβλίο του Mason Currey αποτελεί απάντηση σε αυτό ακριβώς το ερώτημα.