Π(ρ)όζα


anapoda

Ανάποδα [ 12 ]

Η αρχική διαφωνία προέκυψε με τους γύρω του όταν αποφάσισε να βγάλει τα γυαλιά του. Φυσικά ο ίδιος δεν τα έσπασε, γιατί, εντάξει, δεν ήταν και τόσο τολμηρός, ήθελε να έχει μια δικλείδα ασφαλείας, αλλά τα καταχώνιασε σε ένα συρτάρι και είχε αποφασίσει να μην τα χρησιμοποιήσει ξανά στην καθημερινότητά του.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

anapoda

Ανάποδα [ 11]

Είχε βρεθεί ξαφνικά μπροστά σε μια αποκαλυπτική αλήθεια, μπροστά σε ένα θαύμα, ένα εργαλείο για την ύπαρξή του, το οποίο δεν είχε ιδέα πώς να διαχειριστεί. Οι άμυνές του αυτομάτως έπεσαν.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

anapoda

Ανάποδα [ 10 ]

Περίμενε στην τεράστια ουρά που είχε δημιουργηθεί μπροστά από τους πάγκους που σερβίρονταν τα φαγητά, όταν πρόσεξε στα τραπέζια που κάποιοι ήδη έτρωγαν, μια γνωστή φυσιογνωμία. Ήταν ένας νεαρός, αποκομμένος από τις πολλές παρέες που είχαν μαζευτεί και πλημμύριζαν τον χώρο, που καθόταν σε ένα απόμερο γωνιακό τραπέζι και έτρωγε διαβάζοντας ένα βιβλίο.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

anapoda

Ανάποδα [ 9 ]

Οι άνθρωποί του τον νοιάζονταν, αυτό ήταν αλήθεια. Μα πότε βρέθηκαν δίπλα του; Πολλοί εμφανίζονταν κι εξαφανίζονταν ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία της χίμαιρας. Αν παρατούσε τα γυαλιά του, αν η φρικτή εκείνη ασθένεια επανερχόταν, πράγμα που ήδη τον τρομοκρατούσε, τότε τι θα συνέβαινε;

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

anapoda

Ανάποδα [ 8 ]

Ο χώρος ήταν σχετικά μικρός, ένα μόνο μικρό φως, κόκκινο ήταν αναμμένο πάνω σε ένα μικρό περβάζι και το δωματιάκι μέσα στον καπνό από τα τσιγάρα. Σαν την είσοδο στην κόλαση ένα πράμα. Λίγο άβολα στην αρχή, σιγά σιγά βολεύτηκαν, βρήκαν τις θέσεις τους και άρχισε το ποτοπανηγύρι. Οι μπάφοι έδιναν κι έπαιρναν.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

FRANÇOIS-MARIE-BANIER

Ανάποδα [ 7 ]

Πήρε καιρό μα ευτυχώς όλα τα πράγματα έμοιαζαν πλέον κανονικά, χωρίς να μπλέκονται και να αλλάζουν, οι άνθρωποι πιο γαλήνιοι και βατοί κι οι σχέσεις μαζί τους το ίδιο.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

FRANÇOIS-MARIE-BANIER

Ανάποδα [ 6 ]

«Ποια είναι τα συμπτώματα;» ρώτησε ο γιατρός κοιτώντας τον νεαρό στα μάτια και ενώνοντας υπομονετικά τις παλάμες του, ενώ καθόταν πίσω από το γραφείο του και έγνεφε να κάνει κι ο εξεταζόμενος το ίδιο. Ο νέος πήρε μια βαθειά ανάσα να καταπιεί την αμηχανία και μίλησε.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

osa-emeinan-na-sou-pw

Όσα έμειναν να σου πω

Δεν πάει έτσι με μένα. Δεν βγήκε
όπως ήθελα, αλλά τώρα που το ξεκίνησα, το έφτασα μέχρι εδώ και σου είπα τόσα άφησε με
να σου πω και άλλα λίγα:

-στα λόγια η Cherie

FRANÇOIS-MARIE-BANIER

Ανάποδα [ 5 ]

Σήκωσε το κεφάλι του από τον νιπτήρα και άρπαξε την πετσέτα για να σκουπίσει το πρόσωπό του, όταν κοίταξε απέναντί του τον καθρέπτη και έμεινε εκεί να κοιτάζει έκπληκτος αυτό που συνέβαινε. Ήταν ό,τι τρομακτικότερο είχε βιώσει, τουλάχιστον μέχρι τότε, ίσως από τα τρομακτικότερα πράγματα που μπορούσε να βιώσει οποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

Τα Χριστούγεννά μας … 20 χρόνια πριν

Τα μέλη της ομάδας, αντί Χριστουγεννιάτικου αφιερώματος, κλήθηκαν να κάνουν το εξής: κάθε ένας/μία να επιλέξει μια παλιά φωτογραφία από την περίοδο των Χριστουγέννων και να απαντήσει σε μια μονάχα ερώτηση: Πώς αισθάνεσαι βλέποντας αυτή τη φωτογραφία;

FRANÇOIS-MARIE-BANIER

Ανάποδα [ 4 ]

Το βλέμμα του έπεσε στο τζάμι του λεωφορείου και παρατήρησε κάτι στην αντανάκλαση που το είχε δει και ξαναδεί πολλές φορές στους τελευταίους μήνες που είχαν περάσει. Είχε κάνει την εμφάνισή του ένα πρωινό και έκτοτε σχεδόν κάθε φορά που περνούσε μπροστά από καθρέπτη, εκείνο επαναλαμβανόταν.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

FRANÇOIS-MARIE-BANIER

Ανάποδα [ 3 ]

Τα φανάρια στους δρόμους, για παράδειγμα, τα έβλεπε αντίστροφα και έπρεπε πλέον να διασχίζει το δρόμο με το κόκκινο. Τα ίδια τα χρώματα τα έβλεπε τελείως διαφορετικά με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει πλέον τι χρώμα είναι το κάθε αντικείμενο. Ό,τι οι άνθρωποι ονόμαζαν δεξί αυτός το έβλεπε αριστερό.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

FRANÇOIS-MARIE-BANIER

Ανάποδα [ 2 ]

Κοίταζε τα πράγματα τριγύρω που ξαφνικά τού είχαν γίνει τόσο αγνώριστα και τόσο παράξενα, και προσπαθούσε να καταλάβει τι ήταν αυτό που ζούσε, αν ήταν έστω όνειρο ή πραγματικότητα. Πώς είναι δυνατόν να έχουν αλλάξει τα πράγματα ; Ή μήπως αυτός τα έβλεπε τώρα διαφορετικά;

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

FRANÇOIS-MARIE-BANIER

Ανάποδα [ 1 ]

Και κάτι ακόμη: τελευταία άρχισε να βλέπει, κυριολεκτικά, τα πράγματα από στραβά έως ανάποδα.

-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

poihtiko-aitio

Ποιητικό αίτιο

Μη βγεις, γιατί φοβάμαι μήπως από το πολύ νερό και το καινούργιο σαπούνι ξεχάσεις πως μυρίζω, μη πιστέψεις πως τα γράμματά μου έχουν άλλον αποστολέα, μη θεωρήσεις ότι το τώρα είναι το αύριο και το αύριο είναι το μέλλον, ε και δεν μπορώ να εναποθέσω όλες μου τις ελπίδες σε αυτό

-στα λόγια η Ισμήνη Κατσαβάρου

mia-hmera-sthn-kastoria

Μια ημέρα στην πόλη της Καστοριάς

μιάμιση ώρα από τα Γιάννενα μέσω της Εγνατίας Οδού και αποτελεί μια διαφορετική εξόρμηση, αν έχετε κουραστεί από τα συνηθισμένα.

-στα λόγια η Έλενα Ζιάβρα

delfoi

Εξόρμηση στον «ομφαλό» της γης

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι τοποθετημένος στο χείλος του γκρεμού και σε υψόμετρο περίπου στα 600μ. Αλλά το τοπίο σε ανταμείβει. Και πριν ακόμη ξεκινήσεις την ανάβαση στον αρχαιολογικό χώρο, βιώνεις όλη αυτή τη μυστηριακή ενέργεια του χώρου.

-στα λόγια η Έλενα Ζιάβρα

Κάτι συνέβη στο Χυτήριο

Μετά από μια κουραστική μέρα υπάρχουν δύο δεινά. Ή να θες να τρέξεις στο κρεβάτι και να μη μιλήσεις με άνθρωπο πάρα μόνο να χαμογελάσεις στα σεντόνια ή να θες να πάρεις το επόμενο μετρό, να κλείσεις εισιτήριο και να κατέβεις Γκάζι.

-στα λόγια η Ισμήνη Κατσαβάρου

Βρυσοχώρι: το χωριό της καρδιάς μου

Σίγουρα υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη στην Ελλάδα, αλλά κάποια από αυτά είναι ξεχωριστά για τον καθένας μας. Και ξεχωρίζουν τόσο για το τοπίο τους, όσο και για τους ανθρώπους τους. Γιατί ωραία τα δένδρα και τα βουνά, αλλά οι άνθρωποι κάνουν τους τόπους ιδιαίτερους και μοναδικούς.

-στα λόγια η Έλενα Ζιάβρα

cold summer

Ένας χειμώνας που έκανε βουτιά στο καλοκαίρι

Όχι σταμάτα οι διάλογοι δεν σου κάνουν καλό και το καλοκαίρι δεν σου υποσχέθηκε ότι θα σε αγκαλιάσει κι αυτό.
Πώς μπερδεύεσαι τόσο εύκολα με τα γεγονότα;

-στα λόγια η Ισμήνη Κατσαβάρου

Φόρτωση…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.