Ποιήματα σαν φωτογραφίες | «Φωτογραφικά γυμνάσματα», του Βαγγέλη Δρόσου


-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης


«Ο ήλιος άνθισε
Στη λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται
Καθώς το κύμα ξεπλένει το στήθος σου
Από το στέρνο μου
Πάνω κάτω
Το κύμα
Καθώς κλείνω την μπούκαρη με το στόμα
Στην άκρη της ακτής
Στεριά με τρως
Θάλασσα σε πίνω
Δε φτάνεις να ξεδιψάσω
Τι να κάνω για να χορτάσεις»

– ΙΙ –


Η ποικιλία της έκφρασης και ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων χαρακτηρίζουν την πρώτη ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Δρόσου, «Φωτογραφικά γυμνάσματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός. Ο ποιητής περιδιαβαίνει σε στιγμές και σκέψεις που απασχολούν το μυαλό όλων μας μέσα στην καθημερινότητα, αιχμαλωτίζοντας όμως δύο, κυρίως, σημεία: τη μετάβαση από την απομόνωση στο «μαζί» και την αντίθεση ανάμεσα στο παλιό, το κλασικό και το σημερινό, το σύγχρονο.
Ο τρόπος του για να πετύχει αυτόν τον συνδυασμό είναι απλός και σίγουρος· «φωτογραφίζει» μικρές στιγμές, αποτυπώνει σκηνές καθημερινές και απλές, καταφέρνοντας με τις λέξεις του να περάσει από το πεζό και προφανές στο συμβολικό και εσωτερικό. Έτσι, στην ποίηση του Β.Δ το παρελθόν μετατρέπεται σε ένα απλό καφενείο ή στον τρόπο που ψήνεται ο καφές, η μοναξιά σε ένα ποτήρι ουίσκι που έχει τη μορφή του άλλου, ο έρωτας γίνεται δίψα και θάλασσα.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι γενικά απλή, ενίοτε ιδιωματική, κυρίως όταν θέλει να τονίσει μια παρελθοντική σκηνή ή την επίδραση μιας παλιότερης εποχής επάνω του. Τα εκφραστικά του μέσα παραμένουν, επίσης, ρεαλιστικά και ο συμβολισμός του δεν μοιάζει καθόλου επιτηδευμένος, αλλά σαν κάτι που έρχεται αυτόματα, φυσικά.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, το βιβλίο ντύνεται με ένα λευκό χρώμα και ένα έξυπνο εξώφυλλο που αντιπροσωπεύει ιδανικά το περιεχόμενο και τον τίτλο της συλλογής, ενώ το εσωτερικό του έχει την κλασική και ξεκούραστη ομορφιά που μας έχουν συνηθίσει οι εκδόσεις Ιωλκός.

Το bottom line: Τα «Φωτογραφικά γυμνάσματα», σαν πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή του ποιητή, μοιάζει μια πραγματικά αντιπροσωπευτική δουλειά που καταφέρνει να συνδεθεί με τον αναγνώστη και να τον παρασύρει στις δικές της μικρές στιγμές της ζωής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s