Στη σαγηνευτική παλιά πόλη των Χανίων


-στα λόγια και τις φωτογραφίες η Έλενα Ζιάβρα

Καλησπέρα στην πιο όμορφη παρέα!
Βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση ενός καυτού και ιδιαίτερου καλοκαιριού, οπότε σκέφτηκα σήμερα να ταξιδέψουμε στα παραμυθένια Χανιά και συγκεκριμένα στην πιο μαγευτική παλιά πόλη, που δεν χορταίνεις να ανακαλύπτεις. Έχω επισκεφθεί την πόλη των Χανίων δύο φορές και είναι από τις λίγες πόλεις που μου έβγαλαν την ανάγκη να ζήσω κάποια στιγμή της ζωής μου σε αυτό τον τόπο.

Αρχικά, θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να αναφερθούμε σε μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση. Η ιστορία των Χανίων ξεκινά από τα νεολιθικά χρόνια και εξελίσσεται σταδιακά μέχρι τα μινωικά χρόνια με την ίδρυση της Αρχαίας Κυδωνίας και τη δημιουργία μινωικού ανακτόρου. Στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια παρατηρείται ανάπτυξη της πόλης, χωρίς να αναφέρεται κάτι ιδιαίτερο.

Χρονολογία ορόσημο θεωρείται το 828 μ. Χ., καθώς η πόλη των Χανίων πέφτει στα χέρια των Σαρακηνών Αράβων από την Ισπανία. Σε αυτή την περίοδο οφείλεται και η αλλαγή του ονόματος από Κυδωνία σε Al Chanea, το οποίο διατήρησαν στη συνέχεια οι Βυζαντινοί, μετά την ανακατάληψη της πόλης από τους Άραβες το 961 μ. Χ., χωρίς το al.

Τα Χανιά γνωρίζουν τη μεγαλύτερη άνθηση τους στην Ενετοκρατία (1204-1645). Οι Ενετοί κατασκευάζουν τείχη και φρούριο στο λόφο Καστέλι, καθώς και λαμπρά δημόσια οικοδομήματα. Παράλληλα, αναπτύσσεται το λιμάνι και η πόλη θεωρείται ένα κράμα βυζαντινού, ενετικού και κλασικού ελληνικού πολιτισμού.

Το 1645 οι Οθωμανοί μετά από πολιορκία δύο μηνών καταφέρνουν να κατακτήσουν τα Χανιά. Ανακατασκευάζουν την πόλη, μετατρέποντας τις εκκλησίες σε τζαμιά και χτίζοντας δημόσια λουτρά και κρήνες. Οι Κρήτες δε σταματούν ούτε στιγμή να επαναστατούν. Το 1898 ιδρύεται η «Ημιαυτόνομη Κρητική Πολιτεία» υπό τον πρίγκηπα Γεώργιο της Ελλάδας, ένα ιδιόμορφο καθεστώς, όπου η Κρήτη παραμένει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά με την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Αυτή την περίοδο τα Χανιά υπήρξαν η πρωτεύουσα του νησιού. Το 1905 έχουμε την επανάσταση στο Θέρισο, η οποία ηγήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το 1913 η Κρήτη, μετά από αγώνες χρόνων, ενώνεται με την Ελλάδα.

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα Χανιά υπήρξαν το πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε παγκοσμίως εισβολή μόνο από τον αέρα. Στο πλευρό των Κρητικών στάθηκαν τα λιγοστά στρατεύματα των Άγγλων, των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών. Τα Χανιά βομβαρδίστηκαν άγρια, αλλά οι καταστροφές δεν ήταν μη αναστρέψιμες.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, την περιπλάνηση μας από τη Δημοτική Αγορά Χανίων. Κατασκευάστηκε το 1913 στα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας και μέχρι σήμερα φιλοξενεί διάφορα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα αλλά και ταβερνάκια. Αξίζει οπωσδήποτε η επίσκεψη και φυσικά να φροντίσετε να αγοράσετε δίκταμο (παραδοσιακό κρητικό βότανο) και μαρουβά (ντόπιο κρασί).

Μετά τη βόλτα και τα ψώνια μας στη Δημοτική Αγορά, κατηφορίζουμε την κεντρική οδό Χάληδων, η οποία οδηγεί στο γραφικό λιμανάκι. Αξίζει μια επίσκεψη στο μητροπολιτικό ναό της πόλης και στη συνέχεια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το οποίο στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου από το 1962.

Κατηφορίζοντας ακόμη λίγο θα ξεπροβάλλει μπροστά σου το γραφικό λιμανάκι, σα να είναι βγαλμένο από καρτ ποστάλ. Κατευθείαν το μάτι σου πέφτει επάνω στο φάρο που δεσπόζει στο λιμάνι. Κατασκευάστηκε επί ενετοκρατίας στα τέλη του 16ου αιώνα. Έχει ύψος 21 μέτρα και θεωρείται ένας από τους παλαιότερους φάρους που διασώζονται μέχρι σήμερα. Η πιο όμορφη βόλτα δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας αυτή τη διαχρονική ιστορία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου.

Ακόμη ένα σημαντικό ιστορικό ορόσημο που βλέπεις στο λιμάνι είναι το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν. Χρονολογείται στο β’ μισό του 17ου αιώνα και είναι έργο Αρμένιου αρχιτέκτονα. Σταμάτησε τη λειτουργία του το 1923 και σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων, αντικατοπτρίζοντας τη σύγχρονη ζωή της πόλης.

Δε θα πρέπει να παραλείψεις κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης σου την οδό Σήφακα. Σε αυτή την περιοχή στεγάζονται μέχρι σήμερα τα ξακουστά Μαχαιράδικα, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και η περιοχή έχει το ομώνυμο όνομα. Το μαχαίρι είναι άμεσα συνυφασμένο με την παράδοση της Κρήτης και άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την περιοχή και αγοράζουν από ένα αυθεντικό μαχαίρι, που συνήθως έχουν χαραγμένα επάνω τους μαντινάδες. Η περιοχή, επίσης, αποτελεί σημείο συνάντησης και στέκι της νεολαίας.

Έως εδώ με τις ταξιδιωτικές συμβουλές για την παλιά πόλη των Χανίων. Μετά απλά φρόντισε να χαθείς μέσα στα στενά σοκάκια και να παρατηρήσεις τα αρχοντόσπιτα, τους ντόπιους, τα μαγαζάκια… Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η αυθεντικότητα των ανθρώπων. Ένιωθα λες και περπατούσα σε άλλη εποχή. Οι πόρτες των σπιτιών ήταν ανοιχτές, οι γιαγιάδες μαζεύοντας στα σπίτια και κάθε φορά που περνούσα από μια αυλή με χαιρετούσαν και με καλημέριζαν. Ένιωσα λες και ζούσα από πάντα εκεί. Αποκλείεται να μη σε μαγέψει η ενέργεια και ο αέρας της πόλης!

Περιμένω τις δικές σας εντυπώσεις από την ξελογιάστρα πόλη των Χανίων και αν δεν έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα να την επισκεφθείτε, να το οργανώσετε άμεσα!

Το Λενιώ σας στέλνει μεγάλο φιλί!   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s