-We coulda had a good life together! Fuckin’ real good life! Had us a place of our own. But you didn’t want it, Ennis! So what we got now is Brokeback Mountain! Everything’s built on that! That’s all we got, boy, fuckin’ all.
-στα λόγια ο Σπύρος Μάρκος
Η απονομή των Όσκαρ πλησιάζει, το δικό μας φεστιβάλ στην {στίξη} έληξε και αρχίσαμε να γράφουμε και πάλι και απότι φαίνεται ήρθε η ώρα να «ξεσκονίσω» την μνήμη και να γράψω για κάποια από τις ταινίες που είδα μέσα σε αυτήν την περίοδο. Και κάπως έτσι προέκυψε η παρουσίαση μιας ταινίας που σίγουρα κανείς δεν περίμενε (χιχι).
Άργησα γύρω στα 15 χρόνια να δω την συγκεκριμένη ταινία, παρόλο που έπεφτε πάντα στο ραντάρ μου, αλλά θυμάμαι πως πάντα, όπου έβλεπα αναφορά στο Brokeback Mountain παρατηρούσα πώς πάντα έφερε τον τίτλο του Α gay cowboy Movie, μία ταμπέλα που είναι παντελώς άστοχη και λυπηρή. Και κάπως ελπίζω αυτή η παρουσίαση να φέρει μία κάποια δικαιοσύνη στην πραγματική θεματική της ταινίας.
Το Brokeback Mountain μας μεταφέρει στο παγωμένο και ανδροκρατούμενο Wyoming του 1963, όπου δυο νεαροί ο Ennis Del Mar (Heath Ledger) και ο Jack Twist (Jake Gyllenhaal), με την ελπίδα να βρουν δουλειά για το καλοκαίρι, προσλαμβάνονται για να αναλάβουν την φύλαξη ενός κοπαδιού προβάτων (shepherding) στα μοναχικά βουνά του Brokeback. Εκεί σύντομα το μέρος αυτό μετατρέπεται σε ένα μέρος Λαχτάρας, έρωτα και πόνου, ενός έρωτα που πολύ γρήγορα γίνεται συνώνυμο με τον πόνο και για τους δύο νεαρούς.
Με το πέρασμα του χρόνου οι δύο άντρες αναγκάζονται όλο και περισσότερο να απαρνηθούν τον μοναδικό πόθο που έχουν αισθανθεί, αφήνοντας έτσι πίσω το Brokeback και ό,τι αυτό σημαίνει για αυτούς· φοράνε το προσωπείο του Άνδρα και υιοθετούν τις ζωές που η κοινωνία ορίζει ότι ένας άντρας θα πρέπει να έχει.
Έτσι, η ταινία προχωράει σε δύο άντρες που έχουν πλέον παντρευτεί, είναι το Κεφάλι του σπιτιού και ζουν μία ζωή η οποία είναι σύμφωνη με μία πατριαρχική κοινωνία. Και κάπως έτσι έχουν «κρυφτεί» από τον «απαγορευμένο» πόθο τους. Αυτό όμως δεν κρατάει για πάντα και ο έρωτας τους αναζωπυρώνεται όταν ο Jack αποφασίζει να αναζητήσει και να βρει τον Ennis δίνοντας τόπο στην ταινία να μας μιλήσει για θέματα, όπως η δυσκολία ανδρών να εξαναγκάσουν τους εαυτούς στο να ταιριάξουν στα πρότυπα μια πατριαρχικής και straight κοινωνίας και τον τοξικό ανδρισμό που μπορεί να πηγάζει από αυτήν την δυσκολία ένταξης.
Η προέκταση του Brokeback Mountain δεν είναι μόνο κοινωνική αλλά και ρομαντική, είναι μία πολύ καλογραμμένη ιστορία για τον έρωτα και το πόσο αυτός μπορεί να αντέξει κάθε δοκιμασία, το πόσο λυτρωτικός αλλά και καταδικαστικός μπορεί να γίνει. Η αλήθεια για το Brokeback Mountain είναι πως είναι γραμμένο με έναν πολύ παρατηρητικό τρόπο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζει του χαρακτήρες της και μας μεταφέρει τα συναισθήματα τους, κάτι το οποίο ενισχύει πολύ την δικιά μας αυτοπροβολή σε διάφορα τμήματα της ταινίας.
Το Brokeback Mountain είναι μία εμπειρία που σίγουρα θα παραμείνει χαραγμένη στο μυαλό του θεατή για την σκληρή προβολή του έρωτα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή εποχής αλλά και για το γενικότερο αίσθημα που αφήνουν οι συμβολισμοί της.
-φωτογραφία από το Filmgrab–