The Colour Out of Space, του H.P. Lovecraft


-στα λόγια η Νεφέλη Μεταλλίδου

Τι πρωτοέρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει το όνομα του H.P. Lovecraft; Ο αγαπημένος συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου είναι τόσο ευρέως διαδεδομένος στον κόσμο της λογοτεχνίας, που έχει δημιουργηθεί ολόκληρο sub-genre του horror fiction με το όνομά του («Lovecraftian horror»). Περισσότερο γνωστός για το Cthulhu mythos, δηλαδή ένα φανταστικό σύμπαν στο οποίο εξελίσσονται οι ιστορίες με βάση την οντότητα Cthulhu, τα πιο γνωστά του μυθιστορήματα επικεντρώνονται σε πανάρχαιες, πρωτόγονες και κοσμικές οντότητες που ζωντανεύουν στους πρωταγωνιστές, αλλά και στους αναγνώστες, αισθήματα αρχέγονου τρόμου. Ποιο είναι όμως το πιο τρομακτικό ον που θα μπορούσε να συλλάβει η φαντασία του;

Στο διήγημα «The Colour Out of Space» («Το Χρώμα που Ήρθε από το Διάστημα»), που γράφτηκε το 1927, ο Lovecraft εξερευνά ένα είδος τρόμου διαφορετικό από τις υπόλοιπες εξιστορήσεις του. Στην επαρχιακή πόλη Arkham στην Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ, μία οικογένεια ζει σε ένα σπίτι στην εξοχή. Μια μέρα, ένας μετεωρίτης προσγειώνεται στην αυλή του σπιτιού, προκαλώντας την περιέργεια των κατοίκων, αλλά και των επιστημόνων της ευρύτερης περιοχής. Μετά από κάποιες μελέτες, διαπιστώνεται ότι ο μετεωρίτης είναι φτιαγμένος από υλικό που δεν έχει εντοπιστεί ποτέ πάνω στην Γη, ενώ εκπέμπει ακτινοβολία εκτός του ορατού φάσματος. Τα δείγματα που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες με το πέρασμα των ημερών μικραίνουν σε μέγεθος, μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς, ενώ το ίδιο συμβαίνει σταδιακά και στον μετεωρίτη που βρίσκεται στην αυλή της οικογένειας. Όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο περίεργα πράγματα συμβαίνουν στον γύρω κόσμο: τα φυτά χάνουν το χρώμα τους, οι σοδειές καταστρέφονται, τα ζώα έχουν περίεργη συμπεριφορά, ενώ η κλιμάκωση έρχεται όταν τα μέλη της οικογένειας το ένα μετά το άλλο τρελαίνονται, εξαφανίζονται και πεθαίνουν. Τι ήταν αυτό που ήρθε στην Γη μαζί με τον μετεωρίτη και ποιες οι ιδιότητές του; Μία μορφή ζωής αόρατη, απροσδιόριστη, ακατανόητη, θανατηφόρα.

Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ο τρόμος έγκειται όχι στην μορφή της εξωγήινης αυτής ύπαρξης, αλλά στην έλλειψη μορφής. Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει τι ακριβώς ήταν, αν ήταν και πώς ήταν. Ενώ στο τυπικό horror fiction τον τρόμο προκαλεί το μέγεθος, το σχήμα, οι ικανότητες του όντος, αλλά και οι ακραίες συνθήκες στις οποίες μπορεί να επιβιώσει, εδώ ο αναγνώστης βρίσκεται αντιμέτωπος με το παντελώς άγνωστο: ένα τίποτα που ήρθε από το διάστημα (εξού και ο τίτλος), και όμως, προκαλεί παντού γύρω του την καταστροφή, την κάθοδο στην τρέλα, τον θάνατο. Η ανάγνωση ζωντανεύει το πιο βαθύ είδος τρόμου: τον υπαρξιακό. Όχι μόνο θα μπορούσαμε να μην είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν, αλλά οι μορφές ζωής που ίσως υπάρχουν θα μπορούσαν να έχουν μορφή τόσο διαφορετική από οτιδήποτε μπορούμε να κατανοήσουμε, ώστε να βρίσκονται εντελώς έξω από το πεδίο της αντίληψής μας. Εκεί έγκειται και η δημιουργική ιδιοφυία του Lovecraft, στο να γεννήσει μέσω της γραφής του ένα νέο είδος horror: το cosmic horror. Γραμμή πλεύσης του ήταν η αντίληψη ότι το σύμπαν είναι θεμελιωδώς ξένο, αφιλόξενο και εχθρικό προς τον άνθρωπο. Σε κανένα άλλο μυθιστόρημά του δεν φαίνεται αυτό περισσότερο απ’ ότι στο «The Colour Out of Space».

-φωτογραφία από Pinterest

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s