«Άδυτα», της Δάφνης Τσέλιου


-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης


«Και σε θυμάμαι κάθε φορά που μου μιλούν γι’ αγάπη.
Και μένω κι εγώ για λίγο σιωπηλός
στο άκουσμα της αγάπης,
όπως σιωπηλή κι άλαλη έμενες κι εσύ,
σαν να μην ήξερες να τη διαχειριστείς,
σαν να σάστιζες μπροστά στην παρουσία της,
σαν να φοβόσουν να την κρατήσεις στα δυο χέρια,
σαν να μη σου μάθανε πώς είναι να αγαπιέσαι.»

-Σε θυμάμαι-


Σε αντιστοιχία με τον τίτλο της, η πρώτη ποιητική συλλογή της Δάφνης Τσέλιου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός (2019), είναι μια προσωπική καταβύθιση στις περισσότερο κρυφές πτυχές του εαυτού της. Η θεματολογία της, αν και διαπραγματεύεται πολύ έντονα το ερωτικό στοιχείο, δεν παραμένει εκεί και δεν απευθύνεται τόσο πολύ σε ένα ποιητικό «εσύ», αλλά περισσότερο στη βίωση και στην επίδρασή του από το ίδιο το υποκείμενο. Ο έρωτας εδώ γίνεται ο ίδιος ένα αντικείμενο εξέτασης υπερβατικό και χειροπιαστό, που τοποθετείται απέναντι από την ποιήτρια, σαν να του μιλάει σε δεύτερο πρόσωπο. Ταυτόχρονα, τα ποιήματα της συλλογής επεκτείνονται στα θέματα της μοναχικότητας, των αναμνήσεων, της εξιδανίκευσης και της προσωπικής παραδοχής σκοτεινών αληθειών, στιγμές που η ποιήτρια προχωρά σε μια ουσιαστική συζήτηση με τον ίδιο της τον εαυτό.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Δ.Τ είναι αρκετά λυρική, αρκετά «ποιητική», με μεταφορές και συμβολισμούς που δεν προέρχονται από τον καθημερινό λόγο. Οι παρομοιώσεις της είναι στην ουσία προσωποποιήσεις και συμβολισμοί στοιχείων της φύσης ή αισθημάτων, προκειμένου να αποδώσει παραστατικά το θέμα και τη συναισθηματική κατάσταση της κάθε περίστασης. Το πρόσωπο ακροβατεί συνεχώς ανάμεσα σε ένα «εγώ» κι ένα «εσύ» αποδίδοντας, όμως, στην ουσία πάντα την εξομολόγηση της ποιήτριας προς  τον ίδιο της τον εαυτό.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, το εξώφυλλο του βιβλίου είναι λιτό, με πολύ καλή επιλογή στην αισθητική των χρωμάτων, της γραμματοσειράς και του υλικού, ενώ οι σελίδες που φτάνουν τις 80, δίνουν μια πολύ χορταστική ποιητική συλλογή.

Το bottom line: Η πρώτη ποιητική συλλογή της Δάφνης Τσέλιου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης ελληνικής ποίησης και αξίζει να διαβαστεί από όσους έχουν τη διάθεση να βουτήξουν για πρώτη φορά στα νερά της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s