Στήβεν Κινγκ: «Είμαι το λογοτεχνικό ισοδύναμο του Big Mac με πατάτες τηγανητές»


-στα λόγια ο Νίκος Σταϊκούλης

Το 1973, ενώ ζούσε με τη γυναίκα του σε ένα ενοικιασμένο τροχόσπιτο, ξεκινά να γράφει σε μια φορητή γραφομηχανή ένα διήγημα για το περιοδικό Cavalier, αλλά στις τρεις πρώτες σελίδες αποφασίζει να το πετάξει στα σκουπίδια. Η γυναίκα του μαζεύει τις σελίδες από τον κάδο και τον ενθαρρύνει να τελειώσει την ιστορία, πράγμα που ο ίδιος τελικά κάνει, επεκτείνοντας μάλιστα το διήγημα σε ολόκληρο μυθιστόρημα. Λίγο αργότερα το «Carrie» εκδίδεται και αποτελεί την αρχή της ασυναγώνιστης κυριαρχίας του «Βασιλιά του Τρόμου», του Στήβεν Κινγκ.

Βιογραφία


Γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Μέιν στις 21 Σεπτεμβρίου του 1947. Όταν ήταν μόλις δύο ετών, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και η μητέρα του μεγάλωσε τον Στήβεν και τον μεγαλύτερο αδερφό του, Ντέιβιντ, μόνη της και πολλές φορές με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
Απ’ ότι αναφέρεται, σε πολύ μικρή ηλικία είδε έναν φίλο του να σκοτώνεται από ένα τρένο, παρόλο που ο ίδιος δεν έχει μνήμη από αυτό. Το γεγονός αφηγήθηκε η οικογένειά του, λέγοντας ότι ο Κινγκ είχε βγει για παιχνίδι με το αγόρι και επέστρεψε σοκαρισμένος και αμίλητος, ενώ οι ίδιοι πληροφορήθηκαν για το ατύχημα αργότερα.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως ανακάλυψε τι ήθελε να κάνει στην υπόλοιπη ζωή του, όταν εξερευνούσε μια σοφίτα με τον αδερφό του και έπεσε πάνω σε μια συλλογή διηγημάτων του H. P. Lovecraft που ανήκε στον πατέρα του: «Ήξερα ότι είχα βρει το σπίτι μου όταν διάβασα εκείνο το βιβλίο».

Αποφοίτησε από το Lisbon Falls High School το 1966 και ξεκίνησε να γράφει για διασκέδαση ήδη από τα σχολικά του χρόνια, παρέχοντας άρθρα στην εφημερίδα που εξέδιδε ο αδερφός του και πουλώντας σε φίλους του ιστορίες βασισμένες σε ταινίες που είχε δει. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μέιν, το 1970, προσπάθησε να βρει μια θέση εργασίας ως δάσκαλος αλλά χωρίς επιτυχία αρχικά. Έτσι, ακολούθησε διάφορες δουλειές όπως επιστάτης, υπάλληλος σε βενζινάδικο και σιδερωτήςσε ένα τοπικό πλυντήριο ρούχων. Ο Κινγκ παντρεύτηκε την σύζυγό του Τάμπιθα Σπρους, επίσης συγγραφέα, το 1971, την ίδια χρονιά που ξεκίνησε να δουλεύει σαν καθηγητής Αγγλικών στη Hampden Academy.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Στήβεν ανέπτυξε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού που τον ταλαιπώρησε για περισσότερο από δέκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 ο εθισμός του στο αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά ήταν τόσο σοβαρός που, όπως παραδέχεται ο ίδιος στο «Για τη γραφή» (2000), μετά βίας θυμάται να συγγράφει το «Cujo». Λίγο καιρό μετά την έκδοση του μυθιστορήματος, η οικογένεια κι οι φίλοι του Κινγκ παρενέβησαν πετώντας στο χαλί μπροστά του αποδείξεις των εθισμών του που βρήκαν στο γραφείο του: κουτάκια μπύρας, γόπες από τσιγάρα, γραμμάρια κοκαΐνης, Ζάναξ, Βάλιουμ και μαριχουάνα. Αμέσως μετά ο Στήβεν αναζήτησε βοήθεια και απεξαρτήθηκε από όλες τις ουσίες στα τέλη της δεκαετίας του ’80, παραμένοντας έκτοτε νηφάλιος.

Ο Κινγκ και η σύζυγός του περνούν τον χρόνο τους ανάμεσα στη Φλόριντα και το Μέιν, ενώ έχουν αποκτήσει και τρία παιδιά. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται επίσης με τη μουσική, παίζοντας μάλιστα κιθάρα και τραγουδώντας στη μπάντα Rock Bottom Remainders μαζί με άλλους συγγραφείς. Έχει, ακόμη, έντονη φιλανθρωπική δράση, δωρίζοντας περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε διάφορες δομές, όπως σχολεία, βιβλιοθήκες, πυροσβεστικά σώματα και άλλα ιδρύματα.

Τα πρώτα βήματα


Παρά το γεγονός ότι ο Στήβεν Κινγκ αναγνωρίζεται πλέον ως ένας από τους πιο επιτυχημένους και διασημότερους συγγραφείς τρόμου όλων των εποχών, το ξεκίνημά του κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Κατά τη διάρκεια των σχολικών, ακόμη, χρόνων του δημοσιεύει την πρώτη του σύντομη ιστορία που περιλήφθηκε σε μια συλλογή ιστοριών μυστηρίου, ενώ το πρώτο του διήγημα που δημοσιεύτηκε ανεξάρτητα ήταν το «Ήμουν ένας έφηβος τυμβωρύχος», το οποίο κυκλοφόρησε σε τέσσερις συνέχειες σε ένα περιοδικό το 1965.

Αδυνατώντας να βρει μια θέση καθηγητή μετά την αποφόιτησή του, αρχικά συμπλήρωνε το εισόδημά του πουλώντας διηγήματα σε ανδρικά περιοδικά όπως το Cavalier. Το 1971 και ενώ προσλαμβάνεται πλέον ως δάσκαλος στη Hampden Academy εξακολουθεί να δημοσιεύει σύντομες ιστορίες σε περιοδικά και να επεξεργάζεται ιδέες για βιβλία.

Το 1973 ξεκινά να γράφει, λοιπόν, το θρυλικό «Carrie» για λογαριασμό του περιοδικού Cavalier, ενώ ζούσε σε ένα ενοικιασμένο τροχόσπιτο με τη σύζυγό του και την κόρη τους. Η ιστορία αφορούσε την Carrie White, μια βασανισμένη έφηβη που αναπτύσσει τηλεκινητικές ιδιότητες και αποφασίζει να εκδικηθεί τους συνομήλικούς της που την περιγελούν.
Αρχικά προοριζόταν να έχει την έκταση ενός σύντομου διηγήματος, αλλά ο Κινγκ απογοητευμένος ήδη στις πρώτες τρεις σελίδες του χειρογράφου, αποφασίζει να το πετάξει στα σκουπίδια. Η γυναίκα του, Τάμπιθα, το ανακαλύπτει στον κάδο και τον παρακινεί να συνεχίσει, λέγοντάς του μάλιστα ότι θα τον βοηθούσε με την γυναικεία προοπτική. Εκείνος ακολουθεί τις παραινέσεις τις και τελικά το ολοκληρώνει ως κανονικό βιβλίο, δοκιμάζοντας έπειτα να το στείλει προς έκδοση. Όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα «συνέχισα διότι ήμουν στεγνός από καλύτερες  ιδέες… η άποψή μου ήταν πως είχα γράψει τη μεγαλύτερη αποτυχία όλων των εποχών».

Όταν τελικά το μυθιστόρημα έγινε δεκτό για έκδοση από τον οίκο Doubleday, ο Κινγκ δεν είχε καν διαθέσιμο τηλέφωνο. Ο επιμελητής των εκδόσεων Γουίλιαμ Τόμσον –αργότερα στενός φίλος του Κινγκ- έστειλε ένα τηλεγράφημα στο σπίτι του Κινγκ την άνοιξη του 1973: «Η “Carrie” επισήμως βιβλίο των Doubleday. 2.500 $ προκαταβολή για τα δικαιώματα. Συγχαρητήρια μικρέ – το μέλλον απλώνεται μπροστά, Μπιλ».
Τον Μάιο του 1973 η New American Library αγόρασε τα δικαιώματα του «Carrie» για βιβλίο τσέπης προς 400.000 δολάρια, ποσό που μοιράστηκε μεταξύ του Κινγκ και της Doubleday, σύμφωνα με το συμβόλαιό του. Το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία ( το 1976 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη) και αποτέλεσε την αρχή της καριέρας του Στήβεν, επιτρέποντάς του να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή.

Τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Κινγκ εξακολουθεί να γράφει τις τρομακτικές ιστορίες του, κάνει ένα πείραμα: γράφει και εκδίδει μερικά βιβλία ως Ρίτσαρντ Μπάχμαν. Η ιδέα πίσω από αυτήν την κίνηση ήταν να τεστάρει αν η επιτυχία του ήταν απλά ένα τυχαίο γεγονός ή αν θα μπορούσε να την επαναλάβει˙ μια διαφορετική εκδοχή θέλει τον Κινγκ να προβαίνει σε αυτήν την κίνηση επειδή οι εκδοτικοί κανονισμοί εκείνης της περιόδου δεν επέτρεπαν παραπάνω από ένα βιβλίο το χρόνο για έναν συγγραφέα.
Ως Ρίτσαρντ Μπάχμαν εξέδωσε 4 βιβλία {Rage (1977), The Long Walk (1979), Roadwork (1981) και The Running Man (1982)} προτού το ψευδώνυμό του αποκαλυφθεί από έναν υπάλληλο βιβλιοπωλείου, τον Στηβ Μπράουν, που παρατήρησε ομοιότητες στον τρόπο γραφής των δύο δημιουργών και αναζήτησε στοιχεία. Ο Κινγκ έτσι ανακοίνωσε τον «θάνατο» του Μπάχμαν από «ψευδωνυμικό καρκίνο», ενώ το 1989 αφιερώνει το βιβλίο του «The Dark Half» στον «αποθανόντα Ρίτσαρντ Μπαχμαν».

Αναγνώριση και κληρονομιά


Μετά την επιτυχία της «Carrie» ακολούθησαν περισσότερα δημοφιλή βιβλία όπως τα «Salem’s Lot» (1975), «The Shining» (1977), «Cujo» (1981) και «IT» (1986). Η ταχύτητα του Κινγκ στη συγγραφή ήταν πρωτοποριακή και κατάφερε να εκδίδει μερικά βιβλία το χρόνο κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Μεγάλο μέρος του έργου του έχει επίσης μεταφερθεί σε ταινίες και σειρές με κυριότερα τα «The Shining» (1980), «Cujo» (1983), «The Shawshank Redemption» (1994) και «IT» (1990). Ο ίδιος έχει δουλέψει απευθείας στον τηλεοπτικό χώρο, γράφοντας σενάρια για σειρές, ενώ το 2013 εξέπληξε το κοινό του εκδίδοντας το «Doctor Sleep», που είναι η συνέχεια στο «The Shining» και έγινε φυσικά νο.1 μπεστ-σέλερ στους New York Times.

Τα δημιουργήματα αλλά και η ίδια η φιγούρα του Στήβεν Κινγκ έχουν γίνει πλέον αντικείμενο λατρείας της ποπ κουλτούρας, γεγονός που συμπυκνώνεται στο ότι έχει αποκληθεί ο «Βασιλιάς του Τρόμου».
Για το πώς γράφει έχει δηλώσει: «Διάβασε και γράψε 4 με 6 ώρες την ημέρα. Αν δεν βρεις χρόνο για αυτό, δεν μπορείς να περιμένεις να γίνεις καλός συγγραφέας». Ο ίδιος θέτει έναν ημερήσιο στόχο 2.000 λέξεων και δεν σταματά να γράφει αν δεν τον πετύχει. Έχει επίσης δηλώσει για το ταλέντο στη συγγραφή: «Αν έγραψες κάτι για το οποίο κάποιος σου έστειλε μια επιταγή, αν εξαργύρωσες αυτήν την επιταγή και δεν ήταν ακάλυπτη, και αν πλήρωσες τον λογαριασμό του ηλεκτρικού με αυτά τα χρήματα, τότε σε θεωρώ ταλαντούχο».


Όταν τον ρωτούν γιατί γράφει, ο Κινγκ απαντά: «Η απάντηση σε αυτό είναι πολύ απλή. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο το οποίο είμαι φτιαγμένος να κάνω. Είμαι γεννημένος για να γράφω ιστορίες και λατρεύω να γράφω ιστορίες. Για αυτό το κάνω. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο και δεν μπορώ να φανταστώ να μην κάνω αυτό που κάνω». Συχνά ακόμη τον ρωτούν γιατί γράφει τόσο τρομακτικές ιστορίες και απαντά με μια άλλη ερώτηση: «Γιατί συμπεραίνετε ότι έχω επιλογή;».
Ο Κινγκ συνήθως ξεκινά τη συγγραφή μιας ιστορίας εκκινώντας από ένα «τι θα συνέβαινε αν;» σενάριο, όπως ας πούμε τι θα συνέβαινε αν ένας συγγραφέας είχε απαχθεί από μια σαδιστική νοσοκόμα στο Κολοράντο. Επίσης, πολύ συχνά χρησιμοποιεί συγγραφείς ως χαρακτήρες και έχει επεκτείνει αυτή του την τακτική σπάζοντας τον τέταρτο τοίχο με το να συμπεριλάβει τον εαυτό του σαν χαρακτήρα στη σειρά βιβλίων «The Dark Tower».


#5 φράσεις του Στήβεν που επιλέγει η {στίξη}


«Η πιο τρομακτική στιγμή είναι πάντα πριν αρχίσεις.»


«Επινοούμε φανταστικούς τρόμους για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τους πραγματικούς.»


«Οι ερασιτέχνες κάθονται και περιμένουν να τους έρθει έμπνευση. Οι υπόλοιποι σηκωνόμαστε και πιάνουμε δουλειά.»


«Όταν με ρωτούν πώς γράφω απαντώ πάντα: μια λέξη τη φορά.»


«Όλοι φαινόμαστε πιο νέοι και πιο συμπαθητικοί όταν χαμογελούμε με τα αληθινά μας χαμόγελα –αυτά που μας έρχονται όταν είμαστε πραγματικά χαρούμενοι.»


*Προτεινόμενη ταινία: The Shawshank Redemption

*Προτεινόμενη μουσική: Horror Reading Music

*Προτεινόμενο βιβλίο: Η Λάμψη

Πηγές: Biography | Wikipedia |Γνωμικολογικον
-Φωτογραφίες από Pinterest

3 σκέψεις σχετικά με το “Στήβεν Κινγκ: «Είμαι το λογοτεχνικό ισοδύναμο του Big Mac με πατάτες τηγανητές»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s